Jak działa miód manuka?

Miód manuka jest dobry oraz niektórzy uznają go za „środek na wszystko”. Wychodzi z Nowej Zelandii, produkowany jest poprzez pszczoły dzięki nektarowi składanemu z wiecznie zielonych krzewów, jakie rosną latem, tylko poprzez cztery tygodnie. Sam krzew, jego liście, pędy i nasiona, także stosowane były poprzez miejscową społeczność do celów zdrowotnych. Miód osiągnięty z jego kwiatów prezentuje się bardzo skutecznym oddziaływaniem antybakteryjnym.

Miód Manuka – pochodzenie, wartości, oddziaływanie

Krzewy manuka należą do grupy mirtowatych. Zwykle są na terenach Nowej Zelandii i Australii. Są to zakresy kwalifikowane do jednych z najczystszych na świecie. Krzewy Manuka we własnej ojczyźnie zwane są krzewem herbacianym, ponieważ od wieków uzyskiwane z nich liście były stosowane jako namiastka herbatki. Poza tymże stosowano je w celach zdrowotnych m.in. do kąpieli w czasach zaziębienia oraz grypy, do picia w dolegliwościach dróg moczowych i jako lek przeciwgorączkowy.

Miód manuka – wartości

Apiterapia, więc używanie miodu do leczenia wielu chorób, staje się jeszcze popularniejsze. Ze względu na własne ważne wartości nowozelandzki miód manuka jest jeszcze chętniej wykorzystywany, także w Polsce. Doświadczenia naukowe wykazują, iż prezentuje się on licznymi wartościami prozdrowotnymi. Funkcjonuje przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Ma dobry wpływ na przewód pokarmowy, układ oddechowy, natomiast też na skórę. Miód manuka wykorzystywany jest pomiędzy innymi na rany, w wypadku stanów zapalnych i owrzodzeń, natomiast też zapalenia śluzówki jamy ustnej oraz bakteryjnego zakażenia przewodu pokarmowego.

Jak wykorzystywać miód Manuka

Najprostszą formą jest jedzenie od 2 do 3 łyżek miodu Manuka, na czczo, z samego rana. Jeśli jest taka opcja zrobić to na nie mniej aniżeli 20 minut przed śniadaniem. Kolejna technika to jedna łyżka na 20 minut przed każdym posiłkiem (śniadanie, obiad oraz kolacja). Co poniektórzy starają się rozpuszczać miód w szklance wody. Należy pamiętać, by woda była chłodna. Każdy miód traci własne wartości w temperaturze ponad 40 stopni Celsjusza.

Leczenie chorób skóry

Miód manuka ma także własne zasługi dla odpowiedniej oraz dobrej skóry. Ogólnie znany jest jego potencjał w leczeniu zaburzeń dermatologicznych – przedstawiany miód funkcjonuje ponieważ przeciwdrobnoustrojowo, pobudza mechanizm leczenia ran oraz ogranicza powstającą bliznę. Z racji na usuwanie stanów zapalnych, stosuje się go do leczenia owrzodzeń. Ma też własne wykorzystanie w pielęgnacji – służy do usuwania objawów trądziku oraz regeneracji dermy
.